sâmbătă, 19 decembrie 2009

Om Bun 2009 …. Inceput de zapada …


S-a incheiat si a XIX-a editie a festivalului-concurs Om Bun. Incepand cu duminica, 13 decembrie 2009, cand a avut loc preselectia si pana miercuri, 16 decembrie, am fost acolo unde s-au creat si ucis sperante, unde s-a cantat mult si frumos.

Dar sa incepem cu preselectia. Duminica de dimineata doritorii erau adunati la teatrul Nottara din Bucuresti cu mai multe sau mai putin emotii, dar toti cu sperante. Au venit peste 20 de concurenti din toate colturile tarii (bucuresti, brasov, craiova, alba-iulia, suceava, timisoara, bacau). Juriul i-a ascultat si a decis … bine dupa unii, rau dupa altii, dar dupa cum se spune … “opinia juriului este definitiva si incontestabila”, asa ca … am ramas cu 14 participanti la concursul Om Bun (5 solisti si 9 trupe).

Luni, prima zi de festival, ora 18 si ceva maruntis incepe concursul. Au cantat in prima zi: Valentina Stafie, Gigi Smadoi, Andrei Chirtoc, Noi, 6 Cai, Oltenii si Aud. Concursul a fost urmat de recitaluri: Alexandru Andries, Mircea Vintila & Brambura, Ducu Bertzi si Mihai Nenita, Alexandru Zarnescu, Nicu Zota, Walter Ghicolescu, Fortele de Munca, Ovidiu Scridon.

Marti, a doua zi de festival, ceva mai tarziu incepe concursul – seara dedicatei marii voci a folk-ului Tatiana Stepa. Aproape de ora 19 intra in concurs: Mihai Boicu, Claudiu Voic, Proiect Tivodar, Alergic, Lipscani Band, Emil Kindlein si Daniel-Silvan Petre, Casa cu prieteni. Recitalurile din seara a doua: Victor Socaciu & Biroul Executiv, Ada Milea, Daniel Iancu, Dinu Olarasu, Maria Gheorghiu, Andrei Paunescu, Raul Carstea si Constantin Neculae, Cristian Buica.

Ultima zi … marile emotii si marile impliniri. Multa lume, mai multa decat in celelalte doua seri ca doar na … sunt cei mai buni dintre cei mai buni. Se anunta castigatorii (lista) si urmeaza recitalurile: Mircea Baniciu, Vasile Seicaru, Doru Stanculescu si Sorin Minghiat, Tapinarii, Eugen Avram, Daniel Fat, Stelian Maria.

Intai de toate, nelamuririle.

Nu am inteles cum toate locurile apareau ca fiind ocupate, caci bilete de cumparat nu se mai gaseau, dar pana si la gala au fost destul de multe locuri goale in sala. Este dezamagitor pentru mine cum de oameni care iubesc muzica folk isi cumpara bilet la un festival-concurs, dar nu vin la partea de concurs, unde pot descoperi ceva nou, poate mai greu accesibil, ci doar la recitalurile unde sunt artisti pe care ii poti vedea oricum in concertele personale.

Un alt minus a fost nerespectarea programului de pe afis: marti, de pilda, intrarea in sala s-a facut dupa ora 18:30, iar concursul a inceput in jur de 19 - sunt convinsa ca publicul ar fi putut fi mai numeros daca aceste schimbari erau anuntate din vreme. Curios este si faptul ca recitalurile nu au cuprins nume precum Alina Manole, dar au prezentat un Walter Ghicolescu intr-o forma slaba sau un Ovidiu Scridon (si nu numai) cu acelasi playlist ca intotdeauna- aici numele sunt date ca exemplu, ele putand fi foarte usor completate cu altele, in ambele directii.

Ideea dedicarii unei seri a festivalului Tatianei Stepa a fost frumoasa si as putea spune chiar naturala, mai ales ca Tatiana ar fi fost clar un recital in Om Bun. Din pacate pentru ideea foarte buna, realizarea a cam lasat de dorit: lansarea ultimului ei disc a insemnat doar faptul ca acesta putea fi gasit in vanzare la standul din hol, iar partea tehnica a momentului video din recital a fost marcata de mari probleme tehnice.

Desigur, au fost si momente in care am simtit ca fiecare leu platit pe bilet a meritat.

Mi-au placut foarte spiritualul Alexandru Andries (care a venit cu melodii de pe recentul album lansat), diferitul Dinu Olarasu si uimitorii Doru Stanculescu si Sorin Minghiat, pentru stilul lor deosebit. Lui Sorin Minghiat i-a fost acordat miercuri premiul pentru intrega activitate din partea fundatiei Om Bun.

Spre bucuria mea si pentru asta trebuie sa felicit juriul, in concurs nu au fost prezentate melodii numai din tipologia folkului clasic, ci am auzit abordari pline de personalitate si cu o amprenta personala forte puternica. S-a cantat folk cu accente de rock, de alternativ si chiar de jazz si opera.

"Om Bun" e un spectacol anual la care merita sa mergeti si care s-ar putea, daca ii permiteti, sa va daruiasca bucuria noului si a unei stari pe care in societatea si conditia de azi le regasim in noi din ce in ce mai greu.

PS: opiniile si impresile prezentate mai sus sunt pur personale si fara nici o alta valoare sau valenta

3 comentarii:

  1. Draga Miruna (iti spun printre soapte) ai dreptate: impresiile de mai sus sunt fara nici o (alta) valoare.
    E bine ca ai pareri; intimplator sunt fana Scridon si daca spui ca acesta se prezinta cu acelasi play-list ca intotdeauna ma faci sa cred ca n-ai fost la nici un concert de-al lui. Ai fi surprinsa sa afli ca te-nseli.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-a placut prima seara a festivalului. Ma refer la recitaluri. Ciocu Vintila a ramas acelasi folkist consacrat , Ducu Berti nu mai are nevoie de nici o prezentare si mi-a placut Alexandru Andries dar si Alexandru Zarnescu , pe care nu l-am mai auzit de mult. Atmosfera a fost foarte intima , specifica pt. muzica folk , oamenii au ASCULTAT.

    RăspundețiȘtergere
  3. walter a fost...vrajitorul !!!

    RăspundețiȘtergere